diumenge, 26 de febrer del 2012

TENDÈNCIES METODOLÒGIQUES I TIC


En aquest tema hem treballat les diferents tendències que existeixen a l’hora de l’ensenyament-aprenentatge i la manera de treballar aquest procés segons els paradigmes . Diferenciem :

· Paradigma Conductista : el xiquet aprén conductes mecànicament, com una màquina. Es pot mesurar ,observar i quantificar.
· Paradigma Cognitiu : el procés d’aprenentatge es desenvolupa a poc a poc cognitiva i afectivament.

· Paradigma Ambientalista : és la relació de l’ésser humà i la influència de l’ambient en allò que està aprenent.
· Paradigma Constructivista : persona que desenvolupa processos d’aprenentatge en un escenari cognitiu i afectiu. Construeix pas per pas el seu coneixement.

També farem referència a les implicacions per al disseny de l’ensenyament, veient els factors que es tenen en compte a l’hora de plantejar l’ensenyament i la seua didàctica.
· El currículum ha de ser tancat i obligatori .
· S’ha de dissenyar tot el procés educatiu, tindre un programa establert (objectius,continguts,avaluació ).
·         Els aprenentatges complexos s’han de simplificar,dividir-los en tasques més simples.

·         L’avaluació es centra en el producte final.
·         La motivació dependrà del reforç extern ,seguint el model conductista,estímul-resposta- recompensa.

A partir d’ací els Models d’Ensenyança-Aprenentatge es basen en :
·         Aprenentatge com un sistema d’adquisició de coneixements.

·         El professor és el transmissor de la informació.
·         El control de l’aprenentatge ho fa el professor com a guia de l’alumne, explicant què d’aprendre, com , els objectius....
·         El paper del professor és ensenyar i transmetre coneixements.
·         El paper de l’alumne és adquirir-los.

Posteriorment aquest Model E-A pateix una evolució entenent l’aprenentatge com la construcció de significat.
·         L’avaluació consisteix ara en un procés continu i formatiu,es fixa en tot el procés i construcció de significat per part de l’alumne.

·         El paper del professor és intervindre en l’aprenentatge de l’alumne,com un tutor a distància.
·         El paper de l’alumne és aprendre a aprendre. Com un subjecte autònom,responsable del control de l’aprenentatge des de l’inici del procés.
·         L’aprenentatge es concep com com una recerca activa,constructiva i significativa per a l’aprenent.

·         Se li donen importància als continguts i als processos per a transmitir-los.
       Parlarem també de Saymond Papert, el qual va ser un dels primers en aplicar les TIC a l’Educació proposant per a l’escola una modificació en els objectius d’acord amb el concepte innovador que suposa l’ordinador per treballar constructivament.
Va introduir noves millores i profits amb l’ordinador,com el llenguatge “Logo “ .Utilitzant el programari software MicroWords. Aquest, permet als nens crear gràficament els seus “escenaris “ i icònes mòvils de programes.
  •   Podriem dir,que com avantatge de treballar aquest programa amb els xiquets, és que és una activitat molt visual, que incita la seua observació i  augmenta la capacitat d’escolta ; una relació íntimament lligada.
A més, aquest programa no emplea lliçons grupals ,ni desafiaments. Els xiquets aprenen pel mètode de “descobriment “ explorant , “curioseant “ ,  fent preguntes .... ja que després els agrada utilitzar les coses que ells mateixos construeixen.
  •   Per tant, posen en joc la capacitat meta-cognitiva, milloren la seua capacitat de resolució de problemes, la orientació espacial  i la consciència de formes geomètriques i angles,ja que com he dit,és un programa molt gràfic.
     Per conclure m’agradaria que visitareu aquesta pàgina,una revista acadèmica ,que he trobat interessant i que té molt a veure amb aquest tema , ja que tracta mètodes d’ensenyança i termes que hem estudiat que ens poden ajudar a comprendre i complimentar el tema tractat a la vegada que relaciona també continguts del temes anteriors com la integració de les TIC .




MARCADORS SOCIALS : MISTER WONG


Mister Wong és una cercador social destinat exclusivament a l’àmbit de l’Educació. En ell podem classificar el nostres favorits i per exemple podriem aprofitar aquesta informació per al nostres Bloc, enriquint-lo de més enllaços interessants.

Es tracta d’una eina ,una aplicació molt útil que ens explica els passos a seguir en la configuració d’enllaços i imatges.

El primer que vam haver de fer va ser cercar a Google “Mister Wong “ Posteriorment, punxem en l’enllaç i en l’opció “registrar” on vam haver d’omplir , el nom d’usuari,correu electrònic i contrasenya.

Una vegada ens hem registrat, apareixen una sèrie de finestretes on hem d’omplir la informació privada. Després ens apareix una barra de ferramentes on li donem a “continuar “ apareixent així el nostre “perfil “ i seleccionem una imatge, amb la qual ens veuran la resta d’usuaris i punxem en “finalitzar “ . Una vegada registrat i omplida la informació necessària, ens fiquem al nostre e-mail on haurem d’activar el nostre compte punxant a un enllaç.


             Per començar a conèixer Mister Wong, punxem en el primer apartat ,   Inici “. Ací podem trobar els marcadors més recents registrats i a la columna de la dreta, un núvol d’enllaços,etiquetes  de diferents temàtiques que ens podem ajudar a complimentar i enriquir la nostra pràctica amb “ Google Docs “ i “ Blogger “ .

Si ens situem al cercador de Mister Wong i marquem l’opció “lloc web  i escrivim qualsevol recurs que volem trobar ( contes,diaris..) ens apareixerà una gran llistat d’enllaços relacionat amb això. Fins i tot tenim l’opció de marcar-lo com a “favorit “  i la pròxima vegada que busquem al cercador,si punxem en “favorits “ enlloc de “ lloc web “ apareixeràn els enllaços que nosaltres hem triat com a favorits .


L’apartat següent, “Guardar “ l’utilitzarem en el cas que volguérem guardar algun enllaç que haja semblat interessant. Per emmagatzemar-lo , copiem la seua URL , li posem un títol per referir-nos a ell i fem un petit comentari,per exemple que ens indique a nosaltres en què consisteix l’enllaç.  També podem posar-li etiquetes per classificar la informació  i posar-li un estat, “privat “ o “públic “ , en aquest cas podem inclòs compartir-lo en Twitter.

A l’apartat de “Favorits “ trobarem els nostres enllaços, grups d’amics , i etiquetes que més ens agrada utilitzar i considerem molt interessants.

En “Amics “ podrem agregar pel nom d’usuari als nostres amics, parlar amb ells, fer grups per compartir i fins i tot vore quí ens ha visitat.

La següent opció, “ Grups “ ens permeteix crear un grup , al que hem de donar-li un nom,fer una descripció sobre en què consistirà i triar que siga públic o privat. Ací podrem realitzar “xats de discussió “ per compartir amb els membres del grup , que afegirem anant a l’opció “convidar usuaris “ i posant la seua direcció e-mail.  Per establir el tema de discussió haurem d’anar a “Nou tema de discussió “ i posar-ne un títol.
Podrem llevar el grup punxant en “eliminar grup “ .


Al “ perfil “ podrem vore la nostra informació privada, d’usuari,canviar la configuració...importar i exportadors marcadors de Mister Wong i veure l’estat de les invitacions entre altres coses.

En "coses", podem triar un gadget de Wong, per exemple el nostre bloc on posa " Botó Wong per a bloc o sitio".Es tracta de coses ineteressants que podem utilizar per a treballar. Fins i tot podrem instal·lar al nostre ordinador la barra de ferraments de Mister Wong.


En l'opció de " blog ", ens explica el prócés que hem de seguir per instal·lar dita barra de ferramente per a “Firefox”. A més com a informació complimentària ens informa de petites novetats en el disseny de Mister Wong que ens poden resultar útils per a treballar.


I finalment, en l'opció " correu ", que trobarem a la part superior dreta de la página ,ens permeteix com qualsevol correu electrònic enviar missatges als amics i usuaris i ens dóna l’opció de crear una “llista negra “ , una forma de bloquejar als usuaris .


dissabte, 25 de febrer del 2012

INTEGRACIÓ DE LES TIC EN EL CURRICULUM

                                                                                                       
 Les primeres premisses que ens plantegem  a l’hora d’integrar les Tic en el Sistema Educatiu, són :
-          El per què de la seua integració, raons i motius.
-          Els estàndards o coneixements bàsics  que han de tindre alumnes i professors  per treballar en elles i Indicadors, coneixements més específics i concrets sobre la tecnologia a utilitzar.
-          Model d’integració de les TIC en un centre.
Les raons que expliquen la necessitat de la integració de les TIC en el currículum són les següents :
·         L’amplitud d’informació,continguts i possibilitats disponibles a la xarxa,saber produir-los i saber gestionar-los.
·         La capacitat i potencial d’actualitzar,enriquir i transformar  els ambients d’aprenentatge a baix cost.

·         Responen a les noves demandes de la societat ,originades pel propi ésser humà,competència digital.


 





Quant als models d'integració de les TIC, fa referència als factors i constituents de manera ben coordinada per a la integració i acogida de les TIC en el centre Escolar.


dimecres, 15 de febrer del 2012

TIC I PRIMÀRIA

En aquest tema hem abordat la importància de les TIC en el Sistema Educatiu, entenent-les com un suport que millora la qualitat i l'eficàcia de l'ensenyament que imparteixen els professors.

         La millora del nostre Sistema Educatiu és un fet que requereix constantment la innovació per tal de motivar tant als alumnes com als mestres i per tal de facilitar la nostra tasca,  fer un aprenentatge més significatiu en els xiquets i aconseguir un ensenyament en qualitat. Per la qual cosa, aquesta millora en el funsionament del SE es pot produir amb la incorporació de les TIC  en primària com a complement de l’ensenyament , però aquestes conlleven un requisit previ ; conèixer bé el seu funcionament per fer un bon ús i adequat  perquè surten l'efecte esperat o més s'aprope al desitjat.
És d'aquesta manera com sorgeix la necessitat d'un professorat involucrat amb les TIC, que tinga una formació tecnològica, es a dir, una Competència Digital .

Així, parlem de Competència Digital com l'habilitat o la capacitat de conèixer i saber aplicar les Tic a totes les àrees del curriculum de manera eficaç i productiva. El professor ha de ser capaç  discriminar la informació, saber organitzar-la,processar-la ,comunicar-la i a la vegada convertir-la en coneixement.
Aquesta competència digital s'haurà de dur a terme per mitjà de tres branques; un coneixement, unes destreses i unes actituds.
- S'ha de conèixer el tipus de tecnologia-aplicació què és,en què consisteix,la seua naturalessa i característiques propies.
- Com es treballa en ella,la seua manera d'emprerar-la, es a dir, tindre destreses tan teòricament com pràcticament sobre la tecnologia en concret.
- Predisposar una actitud positiva davant el seu aprenentatge, saber-la integrar dins el SE.
A mode de síntesi, aquest tema ens ha ensenyat les capacitats i elements necessàris per a utilitzar adeqüadment les Tic i fer una bona aplicació d'aquestes a l'aula com a futus docents.




BLOGGER


Durant la sessió pràctica del passat divendres 10 de febrer, vam aprendre a crear un bloc, conèixer la diversitat de materials i funcionalitats que ens ofereix i la utilitat i riquesa del seus recursos.

Aquest bloc té com a objectiu treballar-lo com si d’un diari es tractara, on fem una ressenya de cadascuna de les nostres pràctiques diàries i les idees fonamentals que em tret d’elles, ací com també durant les classes de teoria.


GOOGLE DOCS


La realització d’aquesta  primera pràctica tenia com a objectiu, conèixer Google Docs com a eina de treball  com a futurs docents i també a dia de hui com a alumnes, amb la intenció que resulti un recurs útil i profitós per compartir materials amb la resta.
 Es tracta d’una pàgina on pots elaborar els teus propis documents, presentacions de power point, formularis, fulles de càlcul, dibuixos  i col·leccions. Per a la realització d’aquesta pàgina personalitzada, vam haver de crear-nos abans un compte “Gmail “  i aprendre i conèixer la utilitat dels materials i el procediment que havíem de seguir per crear-los.


v  Elaborem un Document :

Clickar a l’opció “ Crear “ , on se’ns ofereix el diferents tipus de materials que podem fer i per començar,punxem en “ Document”. A aquest tipus de format  podem prendre apunts durant la classe de teoria i ampliar-los.

Posteriorment per compartir el nostre escrit haurem de clickar a “Compartir” ,ens apareixerà una finestreta on posa “ Confuguració d’ús compartit “ i haurem de donar-li a “canviar” i  l’opció , “tots els usuaris que tinguen  l’enllaç poden accedir ”  . Després de triar aquesta opció de compartiment també podem elegir si aquesta persona pot :

-          Editar el document

-          Comentar el document

-          Visualitzar document

I per finalitzar li donem a “Desa “ . Després d’aquesta execució, obtindrem un enllaç resultant del nostre escrit i que haurem d’enviar a dcyade@gmail.com .
v  Elaborem una Presentació:

Opció “Crear “ Presentació ,elaborem el material de diapositives i punxem a l’opció “Compartir “  que ens oferirà altres subapartats i seleccionem “ Publicar/ Insereix ” Aquest ens portarà a  un altra finestra on punxem en “ Publicar Document “ i després sorgirà un còdig resultant del nostre power point. Hem de copiar aquest còdig ( enllaç) per a després obrir una entrada al Bloc i enganxarli’l. D’aquesta forma,de manera automàtica es copia el nostre PW Point al Bloc.

A la mateixa finestra que apareix el còdig del nostre power point, apareix un enllaç en blau que haurem d’enviar al mestre.
v  Elaborem un Formulari :
Opció “Crear “ i “ Formulari “   és un recurs que podem emplear per posar en comú amb el nostres companys opinions sobre la teoria,alguna pràctica,informació  o preguntes obertes sobre les TIC...
Una vegada punxem en “formulari “  haurem de donar-li títol d’acord amb la temàtica que volem plantejar,text d’ajuda (per a que les opinions es fonamenten en algun comentari ) i el tipus de pregunta.
Després d’implementar-ho,punxem en“ Enviar aquest formulari per correu electrònic “ i seleccionem entre els nostres contactes a qui plantegem el formulari.
v  Elaborem un Fitxer :
Al costat de “Crear “ punxem, “ Penjar documents “   i “Fitxers “ . Ací podem crear un word al nostre ordinador i després penjar-lo a Google Docs, però és necessari saber que no carrega més d’1 MB.
v  Elaborem Col·leccions :
Punxem en l’apartat “ les meues col·leccions “, després en “ Nova col·lecció “ i “Canvia el nom “.
Aquest últim exercici, serveix per crear carpetes on podem classificar els nostres documents,segons el tipus de format d’aquest, segons la seua temàtica.... posem títol a aquesta carpeta i dins introduïm els nostres materials d’acord amb la nostra organització.
Ací vos deixe un video que he trobat al Youtube, on explica pas per pas i de manera visualitzada,els passos a seguir per a manejar Google Docs.