divendres, 13 d’abril del 2012

Tema 9. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a la Societat Digital

En el següent tema tenim com a objectiu explicar i fer entendre per què es caracteritza una societat per a que pugam considerar-la com a digital, es a dir, els seus trets i aspectes que han permés en gran mesura, facilitar les nostres tasques i integrar-se en la resta d'àmbits de la nostra vida.

Per una banda, cal entendre primer :                              
  • Què són les TIC ?
  • Característiques de les TIC.

Una vegada tenim una idea i uns coneixements sobre elles, podrem veure millor i valorar les implicacions d'aquestes en la Societat.
  • Aportacions de les TIC
  • Limitacions de les TIC
Finalment serem capaços de tindre una visió sobre aquells conceptes, trets i aspectes que caracteritzen una Societat Digital.

       Les TIC són un gran col·lectiu d'eines que permeteixen un conjunt de processos i productes ( maquinari ,programari ) utilitzant diversos suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge,processament i transmissió dgitalitzada de la informació .
Aquestes ferramentes ens ajuden a tots els usuaris,complementant i millorant els nostres quefers però sense substituir la nostra tarea.

Gràcies a la diversitat de possibilitats que ofereixen aquestes tecnologies a l'hora de tractar la informació, molts ambients del nostre entorn es veuen envoltats per elles, tot lloc podem trobar-lo digitalitzat. D'aquesta manera podem veure les opcions i aportacions que les TIC proporcionen a la nostra societat,fent possible :
  • Un fàcil i immediat accés a la informació que cerquem en diversos formats. Aquesta informació que obtenim serà la primera premissa per a contruir coneixements.
  • Podem trobar qualsevol TIC informatitzada per a processar tot tipus d'informació,sistemes operatius, programes... 
  • Canals de comunicació immediata,sincrónica i asincrónica per a difondre i transmetre la informació a qualsevol punt del món.
  • Automatització de les TIC, es a dir, utilitzar-les per a programar activitats que volem que realitzen els ordinadors. 
  • La interactivitat és un altra de les aportacions de les TIC, propiciant el "diàleg " entre els programmes dels ordinadors per a la gestió,càlcul...
  • La homogeneïtzació dels codis emprats per a registrar la informació  per mitjà de la digitalització de tot tipus d'informació. 
  • L'instrument cognitiu, que fomenta noves formes de pensar i processar la informació en la nostra ment, desenvolupant així les nostres capacitats mentals.
 Però d'altra banda, cal contemplar algunes limitacions que es poden donar a l'hora de fer ús i disposar d'una TIC :
  • Poden donar problemes tècnics,deguts a incompatibilitats de formats,sistemes operatius dels pc's l'actualització de programes no compatibles amb versions anteriors...etc
  • A més, és requereix una formació, un coneixement bàsic sobre elles a nivell teòric per a després aplicar-lo a la pràctica a la vegada que es desenvolupa un actitud i aptitud favorable i respectable cap a les TIC.
  • Dificultats,problemes o alteracions en els sistemes de seguretat d'una determinada tecnologia.Depenent de les circumstàncies, és possible l'accés a dades confidencials,comptes, codis de tarjetes al realitzar compres per Internet...etc
  • Tot i que s'ha produit una baixada significativa dels costos en elles, encara n'hi ha persones que no poden accedir o permitir-se equips informàtics.
  • No podem oblidar tampoc que a vegades aquestes TIC predominen més en un idioma que en altres,n'hi ha cultures o països més avançats i per tant, quan es construeix la tic s'introdueix en l'idioma del seu origen.El més dominant és l'angles, a la vegada que la informació i continguts d'estes a Internet també la trobem en anglés.
Al meu parer,algunes d'aquestes limitacions,depenen de que es donen unes circumstàncies o altres,no sempre estàn presents i algunes com la falta de formació, estan en la nostra mà millorar-les i canviar la situació.
 D'aquesta manera entenem per Societat Digital, una en la que estan perfectament integrades les tecnologies,demostrant la importància d'elles i de les seues aportacions en les nostres vides. És per això que n'hi ha un gran predomini dels "mass media " mitjans de comunicació com la TV,la ràdio, la premsa i les noves tecnologies, amb la possibilitat de multiformats que s'adapten a l'ús que volem donar-li segons els diferents ambients en que ens trobem ; la llar, el món laboral, l'oci...
La gran varietat i tipologia de tecnologies ens deixen al nostre abast una gran quantitat d'informació per a la que cal estar preparat, ja que és necessari saber seleccionar-la bé i traure la palla d'aquella que no siga beneficiosa per a nosaltres.
 
      Conservem i produïm dia a dia encara més informació gràcies als avanços i investigacions que es produeixen sobre les tecnologies, gràcies als científics i tecnològics que tracten de millorar i crear-ne noves eines el més potent i rendibles possibles que ens faciliten la vida en societat i per la qual cosa, les persones cada vegada més, patim una major dependència de les TIC.

     A més a més, un dels fets que més a contribuit a la digitalització de la societat és la fi de l'era industrial responsable del sector serveis i una de les labors on més població activa hi havia, deixant a un costat treballs forçosos i on els treballadors invertien molt de temps, per a que l'arribada de les tecnologies complemeten i faciliten les seues feines però sense arribar a substituir el paper que ells exercixen. Així una successió de fets com la llibertat de moviment, econòmic i cultural vam permetre donar una visió de la "nova " societat " més globalitzada i enriquidora a la vegada que obri nous entorns laborals,noves possibilitats de treball com per exemple la tele-treball.
       D'aquesta manera s'organitza i estructura una societat que es fonamenta i creix basant-se en l'ús de les Tic i enriquint tots els ambients de les seues aportacions per a ser una societat informada i que sàpiga tractar i aprofitar aquesta informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada