dimecres, 13 de juny del 2012

TEMA 13. XARXES SOCIALS EN EDUCACIÓ. TWITTER I FACEBOOK

En posts anterior hem conegut la societat de les Tic i com les persones ens adaptem a ella, ja que les Tic es troben en molts dels nostres entorns i ambients pels que ens mouem. Les Tic , a banda de facilitar-nos el nostre treball i ser una gran font d'informació, també contribueix en gran mesura a tindre una societat intercultural, ja que fan possible la comunicació entre les persones a partir de les conegudes xarxes socials a les que podem accedir a dia de hui per múltiples dispositius com el PC, el mòvil, el Iphone...

En aquesta entrada tenim com a propòsit conèixer un poc més el món de les Xarxes Socials aplicades a l'educació, la qual té com a objectiu formar ciutadans competents que sigan capaços de desenvolupar-se en la societat de les Tic.

Les Xarxes Socials ens permeten establir relacions personals,on una comunitat de persones establixen vincles, es comuniquen, es sociabilitzen ,troben informació, la compartixen i axí, desenvolupen un sentit de pertinença i identitat social, ja que aquesta interacció i relació que es produeix entre la gent es manté i enriquix gràcies a que compartixen interessos i gustos semblants a més d'una cultura comuna, que implica unes normes,principis i valors de "convivència virtual " que afavoreixen un ambient de confiança i enteniment a més d'un llenguatge comú que facilita la comunicació.


   Aquestes platafomes Socials es composen de diverses funcions de caracter individual que hem tingut l'oportunitat de conèixer en altres posts,com els blocs o les wikis unides en una mateixa interfície.


A més a més, cal diferenciar cal diferenciar el tipus de Xarxes que podem trobar segons el tema o persona a qui es destina :

  • Xarxes personals: un conjunt molt gran d'usuaris on cadascun té el seu raconet d'informació,dades personals, interessos, amics... Un exemple podria ser Facebook del que coneixerem més endavant.
  • Xarxes temàtiques: aquest tipus de xarxes estan centrades en una temàtica específica i les funcions de la xarxa engloba totes aquelles que siguen necessaries per a el desenvolupament de la temàtica. Per exemple, una xarxa de cinema o literatura.
  • Xarxes professionals: a aquestes xarxes tenen accés exclusivament aquells usuaris que dediquen la seua activitat diària al món laboral i tots els seus ambients que comporta. Solen utilitzar-se per a donar la possibilitat de posar en contacte aquells usuaris que oferixen treball amb aquells que ho necessiten . Un exemple de xarxa podem vore-lo a Linkedin.

Seguidament, coneixerem dos de les xarxes més utilizades, el seu origen i la seua manera de funcionar a la vegada que tractem d'aplicar les diverses funcions al terreny de l'educació trauent tot el profit a aquestes eines des d'un punt de vista educatiu.

L' Origen de Facebook, Com funciona i les seues Aplicacions Educatives :

Facebook té el seu origen per l'autor Mark Zuckerberg, qui va crear este lloc web amb un fi inicialment, destinat als estudiants de la Universitat de Harvard tot i que a dia de hui, Facebook és una pàgina web a l'abast de tota aquella persona que dispose d'un correu electrònic.

L'estructura d'organització de Facebook podem vore-la a la següent fotografia :



Compta amb:
- un mur central on es pot publicar informació dels teus interessos, gustos musicals, fotos,videos...
-  un llistat de tots els amics i coneguts amb els que compartixes interessos comuns i pàgines temàtiques als que esteu units.

    Alguna de les seues aplicacions per a l'educació és l'ús d'eines com " Study Groups " que et permet elaborar tasques destinades a l'alumnat perquè realitzen activitats en equip o bé, el professor mateix pot crear llistes de debat per a tractar algun tema de classe o fins i tot establir i informar sobre reunions per a els pares. Un altra de les funcions és " Mathematical Formules " que et permetrà deixar missatges al mur dels teus amics amb fórmules matemàtiques.
CiteMe, és una possibilitat més de Facebook que permet obtindre cites de les teues notes.
Afegir per últim, BooksiRead, un espai destinat a la lectura dels llibres, on pots valorar i compartir les opinions sobre interessos de lectura i trobar usuaris amb gustos semblants.


Twitter presenta una estructura semblant a la següent :

- És una espai web que permet publicar missatges d'uns 140 caracteres i que els teus seguidors ( amics ) podran veure, tot i que amb l'inconvenient que´aquestos són públics i visibles a la resta d'uruaris.
- Aquestos missatges o tweets s'emmagatzemen en una pàgina principal del lloc web.
- Els usuaris poden subcribir-se als tweets d'altres usuaris.

En el cas de Twitter podem aprofitar-lo de manera educativa com un canal de comunicació sobre els diferents aspectes que comporta el centre escolar ; reunions de pares, informació de butlletins, d'excursions, enrecordar dades d'exàmens...
L'utilitzem com un medi on publicar i transmetre notícies o esdeveniments.


Per a finalitzar en aquest tema de les xarxes socials, que hem tractat de manera molt superficial, ja que la seua amplitut és molt gran, podent aplicar-les a diferents àmbits a banda de l'educatiu que és el que ens interesa, ací facilite un vídeo de youtube que em pareix ineteressant com a introducció a " què són les xarxes socials " i com es veuen en l'educació.


Al següent vídeo podrem veure breument l'educació tradicional i l'educació de hui, 2.0,introduint les xarxes socials i les seus aplicacions a les classes, utilitzant-les els xiquets a nivell educatiu.


Per a finalitzar, també recomane la lectura dels següent article que reflexiona sobre l'aplicació didàctica de les xarxes i com millora la implicació en l'aprenentatge dels nens.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada