dimecres, 13 de juny del 2012

TEMA 12. EINES DE LA WEB 2.0 LA WEBQUEST

Amb aquest tema pretenem conèixer un poc més una de les eines també molt coneguda de la web 2.0. Ens centrarem en la webquest !

    D'ella podem dir que és una plataforma que permet utilitzar internet amb un fi didàctic, per a realitzar recerques relacionades amb l'obtenció d'informació per algun treball escolar, es a dir, per a obtindre continguts didàctics i entendre el tractament que es fa d'ells , tot i que és una activitat més centrada en l'anàlisi i la sintesi de la informació .
Un lloc on els xiquets es serveixen d'informació i on desenvolupen un aprenentatge constructivista guiats a la vegada en aquest procés pel seu mestre.

Podem diferenciar dos models de webquest a aplicar d'acord amb el temps del que disposem per a treballar el material escolar:

Per una banda, les Webquest a Curt Termini  son aquelles que estan programades per a que la seua duració tinga lloc entre una o tres classes. La finlitat d'aquest lloc web és treballar un determinat contingut amb els alumnes, el qual, al finalitzar aquesta webquest, hauran d'haver adquirit i integrat com a coneixement dins de la materia en la que s'està treballant.

D'altra banda, les Webquest a Llarg Termini ; la finalitat d'aquestes és la mateixa, tot i que es composa d'un major nombre d'activitats a desenvolupar. La seua realització sol abarcar un període d'una setmana o un mes i la seua finalització té lloc amb una presentació a la classe a partir d'una eina informàtica.


La webquest que realitzaré posteriorment seguirà la següent estructura :

INTRODUCCIÓ:

 On es fa un plantejament general sobre la webquest. Es proporciona a l'alumne la informació inicial de l'activitat global que comporta en sí la web i es tracta de despertar el seu ineterés de dues maneres:
Mostrant-la atractiva i divertida per a el nivell al que es destina.
Demostrant la seua utilitat per a l'estudiant.


TASCA :

Es proposa una tasca, on l'objectiu a aconseguir l'estudiarem i practicarem al llarg de la webquest amb les diverses activitats,arribant així al finalitzar la web a l'objecte de coneixement.

PROCÉS :

Indica i especifíca les activitats que s'hauran de realitzar per treballar i arribar a l'objectiu final de la webquest. Ací a més, es concretarà l'organització a seguir per a cada activitats, si s'ha de fer en grups, individual, el tipus de materials...


AVALUACIÓ :

Exposa el punts a tenir en compte en les activitats, quins aspectes  es valoraran i de quina manera. També s'avaluarà  el resultat final, el coneixement que es pretèn obtindre a la fi de la webquest, en quina mesura estan assolits els coneixements.


CONCLUSIÓ :

S'ofereixen unes reflexions sobre la webquest en sí, el tema que tracta i com pot ajudar i contribuir a la formació dels xiquets.


ORIENTACIONS PER A EL PROFESSOR :

S'expressen una sèrie de suggeriments o recomanacions als professors per a utilitzar de manera didàctica la webquest elaborada a classe.


Perquè pugau prendre exemple per contruir les vostres webquest o servir-vos dels recursos que oferixen, ací deixe els següents enllaços de pàgines de webquest, dirigides a diferents nivells i diverses temàtiques.

http://webquest.xtec.cat/httpdocs/wqunionflag/index.HTMhttp://www.xtec.cat/~lbartron/WQCiutadania/portada.htm
http://sites.google.com/site/cuidemelplaneta/home
http://www.xtec.cat/~nalart/coleccio/compostatge/index.htm https://sites.google.com/site/alumnesmoguts/home/
http://www.xtec.cat/~lmonteis/wqplato/


Per concloure aquest tema, podem dir que la webquest és una eina que permet elaborar materials que ajuden i guien als xiquets a construir el seu propi aprenentatge. Un lloc web on tenen l'opotunitat de practicar pel seu compte,combinant amb l'ensenyament de classe . Així, el xiquets, guanyen autonomia en els seus aprenentatges i els posem en contacte una vegada més, amb les TIC a la vegada que els proporcionem un recurs molt útil per a el seu aprenentatge al seu abast .


En els següents enllaços que ens ha permés trobar el cercador de mister wong, trobareu informació sobre les webquests,alguns exemples, i pàgines que et faciliten l'elaboració i disseny de la mateixa.

http://www.mister-wong.es/tags/webquest/

http://www.aula21.net/Wqfacil/webquest.htm

 A aquesta pàgina mestra http://phpwebquest.org/newphp/ podràs trobar una gran quantitat de webquest de les que servir-te per a fer les teues consultes de totes les assignatures i nivells

Finalment, en el següent pdf podreu trobar una guia molt completa sobre què és una webquest, els tipus que podem trobar, l'estructura que seguixen i tot el que hem comentat al tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada